Sådant som spär på hemska fördomar

Jag läser i Dagens Nyheter om en förskolevikarie som döms till fyra års fängelse för grova sexövergrepp mot barn på förskolan. Det handlar om en man som ska ha bett barnen om att utföra oralsex på honom inne på förskolans personaltoalett.

Jag kan inte med ord beskriva hur illa berörd jag blir av det här. Och det spär tyvärr på de fördomar som finns mot män som jobbar på förskola. Jag kan bara gå till mig själv. När jag ser en man som arbetar bland barnen på en förskola, hajar jag till. Jag VILL inte göra det, men jag gör det.
 
Dels för att det är ovanligt, att jobba på förskola som manlig pedagog. Och utan att ha några konkreta siffror att redovisa, är jag rätt säker på att det är ett kraftigt kvinnodominerat yrke. Och för att det också är övergripande flest män som förgriper sig på barn i allmänhet.
 
Det är jättetråkigt att det är så, för det finns såklart män som är jättebra med barn också och de ska inte behöva utsättas för fördomar bara för att det finns andra som är idioter. Men tyvärr blir det så i det här fallet.
 
Här kan man läsa mer om detta i en artikel från i går.