Iris sover bäst när det är tyst och lugnt

Det sägs att barn inte har några problem med att det är stök och stim omkring dem när de sover. Att man inte ska sänka volymen hemma på varken tv, städning eller samtalston bara för att er bebis sover.

Det här är någonting som vi har följt och som har fungerat bra. Iris har varit ett barn som har sovit bra även när vi har stökat omkring henne. Men detta är har jag experimenterat lite kring under min pappaledighet.

Som jag varit inne på tidigare, sover Iris längre nu om dagarna än vad hon gjorde när Johanna var hemma. Då var 45 minuter bra, nu är en timme minimum och det är inte ovanligt att hon sover 1,5 - 2 timmar efter lunch.

Jag har märkt, att när jag är tyst och inte för något väsen av mig, då sover Iris bättre. Jag har provat att skramla med diskmaskinen ”som vanligt” och att plocka upp hennes leksaker utan att anstränga mig för att vara tyst.

Då upplever jag att hon sover oroligare. Hon vrider på sig, gnäller lite, men somnar oftast om. Detta lite beroende på om det var nyligen hon somnade eller för en timme sedan, då kan hon vakna och inte vilja sova mer.

Därför har jag börjat smyga ordentligt när hon sover. Jag plockar ur diskmaskinen med ordentlig försiktighet. Lika om jag ska gå på toa, finns det en risk att den knarrar intill henne där hon sover i vagnen.

Då brukar jag välja toaletten på övervåningen – med försiktiga steg i trappen upp för att inte ge ifrån mig några oväntat höga knäpp från trappstegen.

Allting genomförs som om det är en bomb som kommer att detonera och explodera om det är så att härskaren i vagnen vaknar.

Jag gör detta för Iris skull, men också lite för min egen. För så länge Iris sover, kan min hjärna gå lite i standby. Lite autopilot under dessa dagar är ett måste för att orka med. Och så länge hon sover, behöver jag inte hela tiden anstränga mig för att göra allt det som jag annars gör med henne.

Johanna kör oftast den andra stilen. Hon kan smälla i diskmaskinen, låta vattenkranen gå i köket, skramla med kastruller och möta mig med en axelryckning när jag ber henne dämpa sig för att Iris sover i vagnen i hallen intill. Förmodligen den rätta metoden. Ska Iris kunna sova på förskolan senare är det nog bra om hon är van vid ljud.

Men så länge jag är hemma, har vi det tyst och lugnt under sovtillfällena.


Där ligger hon nu i hallen och sover efter dagens ettårsvaccin. Medan jag ljudlöst plockar leksaker.
#1 - - EVELINA:

Bra att du har hittat ett sätta som funkar så att hon sover lite längre om dagarna :) Tror det kan gå i perioder också för vissa. Vår pojke sov utan problem genom vad som helst när han var riktigt liten, men nu när han är lite äldre (7 månader) märker jag att han är snäppet känsligare för ljud runtomkring sig när han sover ... kan i och för sig också bero på att vi nu bor på ett lugnare ställe, när han var riktigt liten bodde vi mitt inne i stan på ett väldigt trafikerat ställe. Svårt att veta, min poäng är i alla fall att för oss har det gått i perioder :D