I dag blir du tio månader

Hej Iris,
 
Den här fredagen blir du tio månader. Tiden verkligen rusar fram och det här var månaden när du på riktigt växte massor till utseendet. Du har fått fyra charmiga tänder som hjälper till att få dig att se så mycket äldre ut. Att titta på bilder på dig som bara är en månad gamla är fascinerande när jag ser dig i dag, för det har hänt så mycket.
 
Det här har också varit en månad där du lärt dig nya saker. Du äter själv bättre än tidigare, du har lärt dig hålla i din vattenflaska och förstår att den måste hållas uppåt för att det ska komma vatten. Och du är smart, alldeles för smart om du frågar mig eller mamma. Som i dag, när jag skulle mata dig med spaghetti samtidigt som jag stod och stekte pannkakor. Du ville inte ha någon tråkig spaghetti, du ville ha det jag höll på att göra – såklart.
 
Vi har alltid läst böcker med dig, men frågan är om vi inte läst mer böcker den här månaden än vad vi har gjort sammanlagt totalt tidigare. Massor av böcker har vi läst och du tycker verkligen att det är roligt. Du har en favorit, en bok fylld med små djur som du tycker är kul. Speciellt när vi kommer fram till sidan med grisar och jag härmar hur de låter. Då skrattar du gott.
 
Du förstår fler och fler ord. Du vet nu vem Babba är av dina Babblare (tydligen din favorit verkar det som!), du pekar på saker som klockan, lampan och blomman om vi ber dig. Och mamma och pappa förstås, men det har du kunnat sedan länge.
 
Du har lärt dig att försöka berätta vad det är du vill. Som i dag, när jag hade gett dig några bitar apelsin (som du älskar!) och du åt upp dem. I väntan på mer blev du ivrig och sa "pappa!" samtidigt som du knackade pekfingret mot den numera tomma brickan framför dig.
 
Du har också lärt dig hur det låter när man pruttar. Jag vet inte riktigt hur det började, men nu om vi frågar dig hur det låter, ger du ifrån dig pruttljud med munnen och tycker att det är roligt. Speciellt om vi skrattar med dig. Och om det händer att du pruttar och vi säger "nämen, prutt!", så tycker du att det är minst lika roligt.
 
Du har slutat amma, det höll jag nästan på att glömma. Stort ju! Och bra för både dig och din mamma. Vi håller på att jobba på att flytta fram din sömn lite, det går ganska bra. Du vaknar i alla fall vid halv sex nu på morgnarna och inte vid fyra som du gjorde under en kortare period. Annars sover du faktiskt hur bra som helst, hela nätterna.
 
Du har också sedan två nätter tillbaka fått sova i ditt eget rum. Min och mammas 75 centimeter höga säng känns för farlig att ha dig i ensam när vi är på nedervåningen. Eller på morgonen när du vaknat men inte vi. Detta konstaterades inte minst när din mamma flög upp med ett ryck för någon morgon sedan när du satt vid kanten av sängen nere vid mina fötter. Vi vill inte uppleva ett fall och därför är det bättre för dig att sova i din säng.
 
Det har gått hur bra som helst. Jag har legat bredvid dig på en madrass på golvet de två första nätterna och i natt gör mamma detsamma. Det har gått jättebra och du har sovit lika bra där som inne hos oss. Och jag har även sovit bättre inne i ditt rum och inte på helspänn som i vår höga säng där jag är rädd för att du ska krypa i väg.
 
Det här är månaden, mot slutet, som jag inledde min pappaledighet. Ja, i onsdags för att vara mer exakt. Vi har haft ett par riktigt härliga dagar ihop och jag ska verkligen göra mitt yttersta för att du och jag ska få en minst lika rolig tid ihop som du och mamma hade.
 
Grattis på tiomånadersdagen, älskade unge. Snart blir det ettårskalas!
 
 
Läs också: