I dag blir du åtta månader

Hej Iris, 

Ännu en månad har gått för oss tillsammans med dig och precis som tidigare finns det massor att berätta. Under din åttonde månad har du lärt dig att vinka. Det hände för bara en vecka sedan eller så och nu gör du det så fort du får chansen – och det med ett leende.
 
Om man bad dig vinka i början, viftade du hela armen som om du dunkade med till ett bra beat i en houselåt. Under senaste dygnen, har du börjat härma oss när vi vinka med en hand som öppnas och stängs i stället. Detta kräver lite mer av din koncentration men det går framåt.

Din första tand tittade ut häromdagen!
 
Under nyårsdagen, rättare sagt. Bra start på det nya året ändå.

Du stoppade in din mammas finger i din mun och bet lite försiktigt så att vi fick veta att det minsann är en liten pigg som hittat igenom. Vi har väntat på den där tanden i flera månader och trott att vi sett tecken på att den skulle vara på väg. Så som dregel och orolig sömn, bland annat. Och nu hittade den alltså ut, även om det bara är den lilla toppen man ser än så länge.

Du har börjat åla dig fram också. Du liksom tar i med armarna och drar resten av kroppen när du ligger på mage. Benen hänger inte riktigt med ännu, men det kommer nog när som helst.

Du har blivit ännu rörligare under den här månaden och du tar dig enkelt från ryggläge till magläge. De senaste kvällarna har det därför varit lite svårare att natta dig, då du slänger dig över på mage i stället för att ligga på rygg.

Men så sent som i kväll förstod jag varför. Efter att ha varit bestämd med att du ska sova på rygg i tron på att du lagt dig över på mage för att trotsa, förstod jag i kväll att du vill sova på mage. Du somnade nära mig på rygg och när jag reste mig för att gå och släppte dina ben som slingrat sig runt min vänstra arm, vände du dig snabbt runt och la dig på mage.

Klart att du ska få sova så om det är det du vill, även om det är lite läskigt för dina överbeskyddande föräldrar.
 
Du har börjat peka också. Du använder även då hela armen och handen. Först trodde vi att det 'bara' var någon ny skön dansrörelse, men förstod snart att du pekar. På lampan. På teven. På Babblarna. På mamma. På lampan igen. Och vi får säga till dig vad det är du pekar på.

Du ammar knappt längre under dagarna nu utan äter mat. Du äter fortsatt egentligen allt vi har bjudit dig på och liknar mig på det sättet, inte alls kräsen i maten. Vi har börjat försöka lägga dig utan amning och det med blandat resultat. Men mest har det faktiskt gått bra. Det mysigaste som finns, är att ha dig sovandes tätt intill mig.
 
Du älskar att hoppa också! Det är kanske ordet du lärt dig förstå bäst tillsammans med kanske "vinka", "mamma", "pappa" och "lampa". När man säger "hoppa, hoppa, hoppa" i en melodi vi improviserat fram, står du i knäet och hoppar med båda fötterna. Du skulle verkligen älska en hoppgunga. Kanske måste vi skaffa en sådan.
 
Grattis på åttamånadersdagen, underbara Iris.
 
Nu kommer jag och lägger mig bredvid dig.

Läs också:
I dag blir du sex månader
I dag blir du sju månader

(
Det är förresten väldigt roligt att läsa mamma Johannas blogg när hon också skriver ett sådant inlägg varje månad. Jag skriver mitt innan jag läser hennes och det är roligt att se hur mycket som är lika).
#1 - - Yohanna af Skovde:

Så fint skrivet och så otroligt söt!