Okej Iris. I natt kör (sover) vi

Jag berättade tidigare om hur det är dags för Iris att börja sova hela nätter och att sluta amma. Tanken var att vi skulle genomföra denna omställning under förra helgen, men då Iris blev hängig och febrig fick det skjutas upp – tills i dag.

Så i natt är det alltså dags. Och det har varit en del frågor som dykt upp under veckan under uppladdningen inför detta.

Vart ska vi sova?
Vart ska Johanna sova?
Min ambition är att hon hela tiden ska ligga i sängen och att jag inte ska plocka upp henne, men finns det en gräns?
Hur vet jag om hon faktiskt ÄR hungrig?
Och vad gör jag då, ska vi upp och äta gröt då 03.20 i natt?

Om inte Johanna har några invändningar när vi kommer hem, tror jag att vi bestämt att jag och Johanna sover i vår säng och att Johanna får sova i Iris rum. Det finns många anledningar till detta. En del i det hela är att min rygg inte är den bästa och att Iris säng är på tok för mjuk. Jag är rädd att den ska börja strula igen om jag sover dåligt.

En annan är att Iris inte varit så mycket i sitt rum. Hon har knappt lekt där inne, utan vi har för det mesta hängt på nedervåningen. Detta kan nog till all säkerhet göra att det är väldigt ”spännande” att vara i hennes rum och därmed bli svårare att sova.

Och sedan ska jag även addera att jag gärna har henne sovandes i vår säng. Som jag varit inne på tidigare känns det exkluderande att behöva låta henne sova i ett eget rum i en jättestor (sett till hennes storlek) egen säng. Det positiva vore förstås att jag och Johanna kan ha fysisk kontakt för första gången när vi sover sedan… tre månader tillbaka.

Iris ska förstås sova i sin egen säng så småningom, men jag tycker ändå att vi kan börja med en sak i taget. Första steget blir att sova utan amning. Nästa blir att sova i vår säng utan amning när Johanna ligger bredvid. Och därefter kan hon få börja sova i sin säng.

Jag hoppas som sagt på att Iris ska ligger ner i sängen hela natten. Vi har redan fasat ut amningen fram till midnatt med att jag gått upp till henne de gånger hon vaknat till och det har gått bra. Nu vaknar hon sällan före midnatt längre.

Nu ska bara resten av natten fasas ut också. Och vad gör jag om hon blir heeeelt galen? Jag vet att det kan hjälpa med att plocka upp henne, då brukar hon oftast bli lugn igen. Men samtidigt är det natt och då ska det sovas. Inte plockas upp och inte tändas någon lampa och lekas med någonting.

Nu tror jag inte att hon blir galen, men om? Hjälp!

Och om hon blir det, tror jag att svaret kan vara hunger. Och är det så, så får vi väl gå ner och äta helt enkelt. Då Iris inte dricker välling får det i absolut värsta fall blir ett grötstopp i natt.

Det är väl lite så tankarna snurrar. Angående min egen sömn kunde jag ärligt talat inte bry mig mindre. Det är en världslig sak och så fort detta är genomfört kommer vi att kunna sova bra allesammans.
 
Inte minst Johanna som i natt alltså (förhoppningsvis, om inte Iris håller henne vaken), ska få sova en hel natt för första gången sedan Iris föddes (även om hon förstås fått sova mer och mer med tiden).

Så, Iris. I natt sover vi, eller hur?
 
Trött Iris och trött pappa när trollet ville göra morgon i morse strax efter att klockan slagit fem.
#1 - - Mirella:

Åh lycka till och bara håll ut och stå på dig/er! Det är en tuff fas att ta sig igenom men så skönt när man väl gör det! Hoppas ni får sova ut inatt.