Dags att sluta amma på natten

Jag var faktiskt taggad i fredags. Och lite nervös.

Jag och Johanna hade under en tid pratat om att det är dags för Iris att sluta amma på nätterna. Hon har sedan ett gäng veckor tillbaka på egen hand fasat ut amningen under dagtid och nu var tanken att även nätterna skulle bli fria från detta.

Vi tänkte att det passade bra att fira hennes niomånadersdag med denna omställning och tänkte köra i helgen som var. Vårt upplägg var ganska enkelt. Iris skulle få sova i sin egen säng i sitt rum för första gången och det tillsammans med mig medan Johanna sover i vår säng.

Då skulle Iris både lära sig sova i sitt rum, samtidigt som hon förstår att hon inte behöver amma. Jag har tagit varje nattning med Iris sedan några dagar före nyår och det har gått jättebra. Sedan tiotalet dagar har jag även gått upp till henne de gånger hon vaknat under kvällen, så långe Johanna varit uppe fortfarande. Det vill säga gångerna hon vaknat från att hon somnat omkring klockan 18 till kanske 23.

Det här har gjort att Iris bara ammat ett par gånger på natten. Första vid ett, andra vid fyra. Tidigare när hon ammat första gången redan vid kanske 21.30, har hon sedan efter det ätit ungefär varannan timme genom hela natten. Så, detta verkar ha gett bra resultat.
 
Att söva om henne under kvällen har inte varit svårt. Vid ett par tillfällen har hon blivit ledsen eller arg, men det går mest över på några minuter. Oftast blir hon inte arg alls, utan behöver bara läggas till rätta efter att ha hamnat på mage, få sin kanin och ta sin tumme för att sedan somna om.

Ändå var jag lite nervös inför helgen, hur det skulle gå. Men samtidigt peppad. Jag var inställd på ett par vakna nätter, men försökte tänka i ett längre perspektiv att detta är något som kommer underlätta massor, inte minst för Johanna som längtar efter att få sova ostört en hel natt.

Nu blev det dock ingenting i helgen, detta för att Iris var lite hängig och febrig. Vi ville gärna ha bästa möjliga förutsättningar inför en sådan omställning och då kändes det inte rätt att göra det om hon inte är helt frisk.

Så, till helgen är det tänkt att vi ska genomföra detta.

Jag fick mig ett litet test i går kväll. Vid klockan tio vaknade Iris och var mer arg än vanligt. Hon slängde sin kanin, ville inte ha varken den eller tummen och bara skrek. Det hände att tanken flimrade förbi att hämta Johanna, att ge upp och ge henne det hon helst ville ha. Men jag fortsatte. Klappade pannan, strök över ryggen. Och till slut – 30 minuter senare, sov hon igen.

Det var en liten miniprövning inför kommande helgen.
 

Några nätter till i vår säng, sedan är tanken att trollet ska sova i sitt eget rum.