Det finns förskolefrågetecken att räta ut

Lejonet som bara ville vara ute.

Det blir mycket förskola i bloggen nu, men det faller sig naturligt då vi är mitt inne i inskolningen. Detta kommer ni att få en djupare uppföljning av i podden framöver (uppdatering efter färdigt inlägg: även om detta blev ganska långt...)
 
Men i dag var det hur som helst min tur att följa med Iris. Johanna fick i går höra att Iris skulle vara ute i dag. Förstå då lejonets besvikelse, när vi kom fram och såg Iris namn på "inomhus"-delen av tavlan i hallen.

Medan ett par andra newbies fick vara utomhus och som vi mötte i dörren, fick Iris klä av sig och gå in. Vi fick därmed ingen bra start. Iris kramade sig fast runt min hals i min famn och ville inte gå ner för att leka. Men när hon fick syn på några bollar mjuknade hon.

Iris fick vara med en annan pedagog inne i dag än kvinnan hon umgicks med i går, vilket jag ställer mig lite frågande till. Visst är det bra att umgås med alla, men är det ändå inte bättre att bygga upp en ordentlig kemi och trygghet till en, för att sedan jobba med de andra därefter?
 
Tanken över att det är tänkt att Iris ska vara där själv redan på torsdag, får mig att instinktivt skaka på huvudet. När jag lyssnar till hur Johanna hade det i går och tar med mig vad jag upplevde i dag, tycker jag att det har gått bra under de här första dagarna, men i min mening är inskolningen för kort.
 
Exempelvis har Iris ett speciellt ord för att gå ut. Hon liksom stänger munnen och säger något som låter typ... "gngng". Vi tror att det kommer från "gunga", men att hon kopplat det till att hon vill gå ut. Detta sa hon i dag och pekade på fönstret där hon såg de andra barnen, varav pedagogen svarade "ja, kolla, en docka", som låg inne hos oss intill fönstret.

Detta kunde naturligtvis inte pedagogen veta, vad Iris menar. Men det är sådant jag vill att hon ska förstå innan det är dags för Iris att vara där själv. Att pedagogerna ska förstå Iris, hur hon funkar och vad hon menar. Johanna ska i morgon fråga om det är tänkt att vi ska sitta ner och prata något, för att förklara sådant. Så här långt känns det lite... slappt?
 
Det är för tidigt att döma kanske, men samtidigt är det sagt att Iris ska vara där själv redan på torsdag. Så blir det nog inte. Detta dels för att hon ska känna sig helt trygg i det innan det blir av och dels för att förskolan opassande nog har stängt på fredag, vilket betyder att Iris ska vara där igen först på måndag. Och så här i början skulle det kännas som att börja om.
 
Nu låter jag negativ, men det är inte så farligt. Iris hade roligt och det känns generellt bra. Det är bara några småsaker och frågetecken som behöver redas och rätas ut innan jag känner mig trygg i att ha Iris där ensam flera timmar om dagen.

Lejonet som mest av allt ville gå ut och leka. I morgon är det din tur 💙
#1 - - Anonym:

Heja er som är så måna om att det ska bli bra! ☺

#2 - - Mirella:

Det låter helt förståeligt! Vår inskolning var två veckor och jag hade tyckt att tre dagar var på tok för lite men de förstår säkert om ni pratar med dem. Lycka till!