När en läggning tar under tio minuter

När Iris fortfarande ammade sig till söms föll det sig naturligt att Johanna tog alla nattningar. Det har inte varit något problem, utan Iris har ammat och sedan somnat.

Den senaste tiden har vi försökt få Iris att somna utan amning och då har vi plötsligt kunnat börja dela på nattningarna. Skönt för Johanna, som annars tagit samtliga.

De fem senaste nattningarna har jag inlett. I torsdags gick det jättesmidigt (efter rutin jag ska berätta om nedan), i fredags skrek hon och morsan fick komma löpandes med tuttarna i vädret och rädda situationen.
 
Men därefter, har jag nu byggt upp en winning streak på tre riktigt bra nattningar i följd – och den jag precis avslutade var något slags rekord i familjen Lundholm/Söderlund.
 
Ja, detta är lite skryt, men va'tusan.
Det vänder säkert snart så man får passa på.


Kvällsrutinen börjar med att Iris får äta sin gröt. Ibland äter hon den samtidigt som vi äter, som i kväll, men oftast innan vi fixar vår mat. Hon äter den, får sedan pyjamas och vi går upp till övervåningen där hon ska sova.
 
Jag lägger ner henne i sitt babynest i vår säng, lägger mig intill och sedan läser vi "God natt min lilla kanin" som handlar om en kanin som ska gå och lägga sig (passande!). Iris ligger med ett av sina mjukisdjur i ena handen och tummen från andra handen placerad i munnen.
 
Vi läser sagan som tar kanske tre minuter, efter det släcker jag lampan, pussar henne på kinden och säger att hon nu ska sova. Jag ligger intill henne och smeker henne sakta på ena låret, över knät och ner mot foten i en upprepande rörelse. Ibland över ryggen om hon lägger sig på sidan.

Och kort därefter sover hon.

Vi gick upp till övervåningen 19.13, klockan 19.20 sov hon. Johanna bara skrattade när jag kom ner igen. "Du skämtar, gick det så fort?!" Jag kan inte säga att jag är något orakel när det kommer till att lägga barn. Herregud, det handlar om tre nätter. Och det är nog mest tur, eller att Iris är inne i en väldigt bra 'gå och lägga sig'-fas just nu.
 
Men vi har ändå kommit fram till att jag får fortsätta så länge som det går så här bra. Kanske känner Iris av att amning är ett alternativ när Johanna ska lägga henne. För nattningarna då utan amning har varit av blandade resultat. Detta som att hon då vet att den möjligheten finns. Och den känner hon inte med mig, vilket gör det enklare för henne att somna i stället.

Jag vet inte om det ligger något i det, men det är en teori. Så för stunden försöker jag njuta av hur enkelt det är att lägga Iris. Och jag ska tänka på dessa tillfällen när det kommer dagar då hon bråkar med oss i timmar innan hon gästar John Blund.
:::

Förresten.
 
I går när jag kom hem från ett ärende på stan hittade jag husets damer sovandes i soffan. Det såg oerhört gosigt ut och jag blev rätt avundsjuk. Men vem hade inte blivit det om man fann detta i soffan?

 
#1 - - Sandra Ribbheden:

Mamma luktar mat! Så länge jag hade nåt kvar i pattarna kunde jag omöjligt lägga Elza. Det luktade bara mat och hon grävde efter brösten. Det är ju liksom invant.

Rutiner är sjukt bra! Jag är kass på det, som fan. Men hittar man en bra rutin så är det större chans att det fortsätter gå så smidigt som du beskriver. :)

#2 - - Cassandra:

Oh så gosigt! Vad jag har hört så är det bra just som ni gör om man ska sluta amma för att söva. Det brukar funka bättre om pappa lägger som inte är förknippad med bröstet.

Här är just nu nattningarna katastrofala! Förkylning och värsta utvecklingsfasern. Saknar våra snabba nattningar egentid i soffan.. 😬😉