Åtta punkter som sammanfattar Iris första jul

Julafton har lämnat oss för den här gången och mellandagarna har tagit över.
 
Min 26:e julafton, Iris första.
 
Jag har några punkter som jag tänkte sammanfatta julafton med. Det handlar om min syn på Iris första jul, men också hur det var för mig som förälder att fira min första jul som just detta.
 
Julklappar var jätteintressant
Iris fick öppna julklappar från sin mormor och morfar under julaftonsmorgonen. Hon tyckte att det var jätteroligt! Jag hade inte förväntat mig att hon skulle tycka det. Pappren och paketens snören var roliga, men också att det fanns något i. Iris hjälpte till att öppna paketen med stor koncentration.

● Lite väl mycket bilåkande
Det blev kanske lite mycket för Iris att åka runt som vi gjorde. För först var det frukost med en del av Iris släkt på Johannas sida i Falun. Efter det åkte vi 1,5 h mot Orsa och stannade där en timme hos min släkt på mammas sida och efter det vidare till Mora där vi träffade andra sidan släkten. Det blir mer ett och samma ställe nästa år.

● Alla dessa människor
Hör lite ihop med punkten ovan. Det blev lite för mycket folk där ett tag tror jag när vi väl hade landat i Mora. Iris satt i en stol på kanten av ett långt långbord. Och som enda barnet i sällskapet, fick hon mycket uppmärksamhet. Någon främling dök upp från höger och "dök" på henne med ett "heeej!" för att sedan försvinna lika fort. Nytt ansikte från vänster, denna gång med ett litet nyp i kinden. Och så fortsatte det. Inte konstigt att stackarn blev trött.

● Iris har svårt för män
Jag har hört att bebisar kan ha svårt för män när de blir omkring ett halvår och börjar göra skillnad på människor. Att de är mer reserverade kring män. Detta gäller även Iris. Min morfar, min kusins man och min farbror är bara tre exempel på män hon inte ville vara för nära. Då började läppen darra och hon blev obekväm. Undra vad det där beror på, egentligen. För kvinnliga "främlingar" som hon inte träffat så ofta, går allt som oftast jättebra.

● Att ha enda barnet på plats
Det blev ganska högljutt vissa stunder under julfirandet. Speciellt under julklappsleken, som nog får göras om till nästa år då detta mer liknande ett tredje världskrig än en lugn och härlig julklappslek. Det här tog på Iris krafter. Jag förstår dock folk som inte har småbarn med sig eller som inte lever med någon liten till vardags. Att det då under en sådna tillställning blir svårt att sätta ljudnivån därefter. Men att försöka söva Iris i vagnen under eftermiddagen på plats, var ungefär lika omöjligt som att dränka en fisk.

● Stoltheten i att få "visa upp" Iris
Det är fortfarande det bästa jag vet. Att plocka upp henne ur vagnen efter att hon sovit, bära henne på höften och visa upp min skatt inför människor som inte träffat henne tidigare. Att få höra hur fin hon är och alla andra slags komplimanger fyller mig med både glädje och någon slags bekräftelse. Men även stolthet. Stolthet i att få bära det absolut finaste jag har.

● Alla fina julklappar
Iris har verkligen fått såå mycket fina saker. Både leksaker och andra praktiska saker som ryggsäck, kläder, pyjamas och mycket annat. Jag kände när jag hjälpte henne att öppna sina klappar, att det var ännu roligare än att öppna de som var till mig själv.

● Att få träffa alla
Även om jag tycker att det är skönt att det bara är jul en gång om året, är det alltid lika roligt att få träffa alla. Ännu roligare nu när Iris är med. Det känns viktigt för mig att hon får träffa släkt och familj så mycket som det går, även om hon bara kommer att träffa vissa ett par gånger om året.
:::

Avslutningsvis några bilder från helgen.


På vägen upp till Dalarna stannade vi och hälsade på min syster i Hedemora. Hon hade kaniner hemma som Iris tyckte var spännande. Vi insåg att hon måste få träffa mer djur än vad hon hittills gjort.

Iris fick vara tomtenisse under julafton. En outfit som gjorde henne till den sötaste nisse jag någonsin sett!

Iris samlad med sina fem kusiner på Johannas sida av släkten. Här ska samtliga försöka fastna på ett och samma kort. Lättare sagt än gjort. Men det gick!

Även de billigare klapparna kan uppskattas. Som denna toarulle med Sudoku.

Johannas mamma och pappa fick en mobilparkering av oss. Den användes flitigt under juldagens middag.

En bild på Iris från i morse när Iris läste bok med mormor. Aldrig sett en bättre morgonfrippa!